Μια «Αγκαλιά» οι βετεράνοι Αναγέννησης Άρτας και ΑΕΚ (pics)

Στην αφίσα επισημαίνεται ότι ο Λάμπρος Γεωργιάδης είναι… αρτινός
Ο Λάμπρος Γεωργιάδης, επιστρέφει το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, μετά από 31 χρόνια στην Άρτα, για τον αγώνα των βετεράνων της τοπικής Αναγέννησης με την ΑΕΚ. Έναν αγώνα, που  γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Άρτας για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ικανότητες «Αγκαλιά».

Και όπως αυτός που έδωσαν την Δευτέρα 19 Ιουνίου  οι βετεράνοι της Αναγέννησης ,  με τον Ολυμπιακό, (σ.σ. 2-3 το τελικό σκορ), αναμένεται να είναι γιορτή για την πόλη.

Την πόλη, που έχει ως σήμα κατατεθέν της, το φημισμένο πέτρινο γεφύρι  για το οποίο υπάρχει ο θρύλος για τη "θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα", που η λαϊκή μούσα το έκανε τραγούδι και κτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Θα είναι η πρώτη φορά, που οι βετεράνοι της «Ένωσης» επισκέπτονται την γραφική και με τεράστια ιστορία- κυρίως στη Βυζαντινή περίοδο- πρωτεύουσα του Νομού Άρτας. Και η δεύτερη, μετά το Πάσχα του 1964, (σ.σ. η ΑΕΚ είχε αγωνιστεί με την Αναγέννηση για το Κύπελλο και επικράτησε 7-0) , που αποστολή της ΑΕΚ, πάει στην Άρτα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Την Άρτα, που την δεκαετία του 1970 έγινε γνωστή σε όλη την φίλαθλη  ποδοσφαιρική Ελλάδα, από την ιστορική Αναγέννηση και αθλητικά έχει ως καμάρι της αυτή την περίοδο τις ομάδες χαντμπολ ανδρών και γυναικών, που πρωταγωνιστούν στις Εθνικές κατηγοράς,. Αλλά και την ανδρική ομάδα βόλεϊ, που ανέβηκε εφέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 κατηγορία.

Ποδοσφαιρικά όμως η Άρτα, είναι συνώνυμη με την ιστορική Αναγέννηση, που  ιδρύθηκε το 1960. Και  μπορεί να αγωνίζεται τώρα στην Α΄ κατηγορία του τοπικού Πρωταθλήματος Άρτας, όμως είναι η ομάδα σύμβολο της πόλης.  Και ελπίδα όλων είναι η Αναγέννηση, να… αναγεννηθεί . να φτάσει εκεί που επιτάσσει η  ιστορία της και να αποκατασταθεί στο μεγαλείο της ισχύος της.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι από τις τάξεις της, έχουν περάσει  άσοι, τεράστιοι σε αξία, που φόρεσαν και φανέλες με το εθνόσημο στο στήθος.

Οι άσοι «σήμα κατατεθέν» που φόρεσαν τη φανέλα της Αναγέννησης

Ο Αντώνης Νικοπολίδης, ήταν τη Δεύτερα 19 Ιουνίου 2017 με τους βετεράνους του Ολυμπιακού , που πήγαν στην Άρτα, τιμήθηκε από την Αναγέννηση και φωτογραφήθηκε με τον Αλέξανδρο Αραβανή, γιό του προέδρου των βετεράνων της ιστορικής ομάδος
Όπως για παράδειγμα ο Μιχάλης Καψής (1992-93), που μετέπειτα πήγε στον Εθνικό και στη συνέχεια (1998-2004) φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Η ακόμη ο Αντώνης Νικοπολίδης, που φόρεσε τη φανέλα της Αναγέννησης, από το 1987 μέχρι το 1989, πριν καταλήξει στον Παναθηναϊκό και κάνει στη συνέχεια την καριέρα, που όλοι γνωρίζουν.

Η στα πιο πρόσφατα χρόνια, τον Σωτήρη Μπάλάφα, που μετά τον Εθνικό Φιλιππιάδας, που έκανε τα πρώτα του βήματα, πήγε στην Αναγέννηση από το 2003 μέχρι το 2005, για να μετεγγραφεί στη συνέχεια  στον ΠΑΟΚ, στη δύναμη του οποίου ανήκε μέχρι το 2012. Και ακόμη τους Βαγγέλη Καούνο, Γιάννη Νταλακούρα, Γιώργο Νταλάκα Κώστα Πελέκη, Δημήτρη Νταλάκα, Δημήτρη Θόδη, Κώστα Καζναφέρη, Κώστα Τζαχρήστα και τον Δημήτρη Σιακούφη, που αγωνίστηκε με τον Παναιτωλικό  στη Α΄ Εθνική.  Επίσης, από τους ποδοσφαιριστές που άφησαν εποχή, να αναφέρουμε  τον αείμνηστο Λάμπρο Σκούρα (σ.σ. έφυγε το Νοέμβριο του 2012) και τους Νίκο  Κοντογιώργο, Κώστα Ευταξία, Βασίλη Ρέτζιο, Κώστα Μπασούκα, Τάκη Κουτσογιώργο, Νικηφόρο Κοντογιώργο, Κώστα Τζαχρήστα, Κώστα Αμβράζη, Μπέκα, Βασίλη Ρέντζο, Σωτήρη Πέτσα (σ.σ. έπαιξε σε πολλές θέσεις ακόμα και τερματοφύλακας!), Τάκη Κουτσογιώργο, Μάκη Τσίτσικα, Κώστα Νίκου, Κώστα Ευταξία, Φόρος Παπαδιώτης και Θωμάς Δημουλίτσας (σ.σ. οι δύο τελευταίοι πήγαν στην Αναγέννηση από την Πρέβεζα), Ηλίας Βάσιος (από τα Γιάννινα). Και τέλος τον Γιώργο Βαϊτση, που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1983 από τη «μαύρη θύελλα» της Ηπείρου, και είχε ως συμπαίκτη του τον Λάμπρο Γεωργιάδη.

Ο Λάμπρος Γεωργιάδης, με τη φανέλα της Αναγέννησης Άρτας στο Ολυμπιακό Στάδιο, πριν τον αγώνα Κυπέλλου με τον Ο.Σ.Φ.Π.
Τον Πρεβεζάνο φημισμένο για την τεχνική και ταχύτητά του άσο, που ήταν ένα μείγμα Μπρίγκελ και Αρδίζογλου, και έκανε τεράστια καριέρα. Ο Λάμπρος Γεωργιάδης,  πήγε στην Αναγέννηση το 1982 και τρία χρόνια αργότερα  ‘μετακόμισε’ στην ΑΕΚ, με την οποία από το 1986 μέχρι το 1992, είχε 119 συμμετοχές και 19 γκολ και κατέκτησε  δυο Πρωταθλήματα (1989-1992) ένα Σούπερ Κάπ (1989) και ένα Λιγκ Καπ (1990). Και μετά από 31 χρόνια, ο Λάμπρος Γεωργιάδης, επιστρέφει σήμερα στην Άρτα, για να δει παλιούς συμπαίκτες και φίλους της ιστορικής Αναγέννησης.

Λίγα λόγια για την ιστορική Αναγέννηση Άρτας

Η Αναγέννηση Άρτας, όταν μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάνω σειρά: Σιακούφης, Βάσιος, Σκούρας, Λαϊος, Κοντογιώργος, Μπασιούκας, Καρποδίνης(προπονητής) Κάτω: Τζομάκης, Νίκου, Κουτσογιώργος, Ζήσης, Ρέντζος, Αστρακάν
Η Αναγέννηση Άρτας γεννήθηκε  πριν από 57 χρόνια, από τη συγχώνευση τριών ομάδων της πόλης. Του Παναμβρακικού με έτος ίδρυσης το 1925,  του Αετού (1949) και του Ολυμπιακού Άρτας (1951). Στην αρχή ήθελαν να πουν τη νέα ομάδα «Πύρρος», από το βασιλιά της Ηπείρου. Μετά είπαν «Αμβρακία». Ιστορικό όνομα αλλά πάλι έψαχναν για κάτι άλλο, ώσπου μέσα από τις συζητήσεις προέκυψε το όνομα Αναγέννηση, με ασπρόμαυρες φανέλες και σήμα το ιστορικό γεφύρι της Άρτας

Την περίοδο 1968-69 ανέβηκε από την Εθνική Ερασιτεχνική  κατηγορία στην Β΄ Εθνική και από τότε κυριάρχησε στο επαρχιακό ποδόσφαιρο. Αποκορύφωμα η δεκαετία του '70, όταν έφτασε στα πρόθυρα της Α' Εθνικής Τη περίοδο 1969-70, με άσους όπως οι Δημήτρης Σιακούφης, που αγωνίστηκε Α΄ Εθνική με τον Παναιτωλικό, Βάσιος, Σκούρας, Λαϊος, Κοντογιώργος  Μπασιούκας, Καρποδίνης, Ρέντζος, Αστραχάν, διεκδίκησε την άνοδο στη Α΄ Εθνική, που όμως κέρδισε ο Απόλλων Αθηνών και ισοβάθμησε με τη Κόρινθο στη 2η  θέση.

Η δημοτικότητά της ξεπέρασε τα στενά όρια του νομού και έφτασε να έχει φιλάθλους σε γειτονικές πόλεις όπως στην Αμφιλοχία, στη Βόνιτσα κ.ά. Το σημαντικότερο είναι ό, τι κατόρθωσε το κατόρθωσε με τα δικά της παιδιά, σε αντίθεση με άλλες ομάδες όπως Π.Α.Σ. Γιάννενα, Α.Ε.Λ. και Π.Σ. Καλαμάτας. Λέγεται ότι από ένα αστείο της μοίρας ο Πορτογάλος προπονητής Γκομέζ Ντε Φαρία κατέληξε το 1971 στον Π.Α.Σ. Γιάννενα, αντί στην Αναγέννηση. Είχε βρεθεί ο τότε πρόεδρος της Αναγέννησης στα γραφεία της ΕΠΟ και κάποιος του πρότεινε για προπονητή το νεοφερμένο από την Αργεντινή Ντε Φαρία. Όμως τον πρόλαβε ο Βενέτης, πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννενα τότε, αλλάζοντας έτσι τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ηπείρου.

Το μπαράζ στη Ριζούπολη και ο υποβιβασμός

Την περίοδο 1976-77 η Αναγέννηση, υποβιβάστηκε μετά από τετραπλή ισοβαθμία! Από τότε αγωνίστηκε ξανά στην  Β Εθνική κατηγορία, την σεζόν 1978-79, όπου και ήταν η τελευταία της παρουσία ! Εκείνη την σεζόν η Αναγέννηση τερμάτισε 17η στον Βόρειο όμιλο και ισοβάθμησε με την Βέροια. Λόγω της ισοβαθμίας, έγινε αγώνας κατάταξης στην Ριζούπολη. Στο γήπεδο βρέθηκαν 18.000 φίλαθλοι και οι  12.000 ήταν αρτινοί! Ήθελαν να συμπαρασταθούν στην Αναγέννηση ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Όμως η Αναγέννηση ηττήθηκε 1-0 και υποβιβάστηκε. Μέχρι την περίοδο 2008-09 ήταν μεταξύ Δ΄ και Γ ΄ Εθνικής, από την οποία λόγο οικονομικών  χρεών, υποβιβάστηκε το 2009. Και με εξαίρεση την περίοδο 2014-15 που συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Γ Εθνικής, αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία Άρτας αναζητώντας το δρόμο για μια νέα αναγέννηση.

Δημήτρης Αραβανής : «Να ξυπνήσουμε μνήμες, μετά τον ΟΣΦΠ, να τιμήσουμε και την ΑΕΚ και δίνοντας  το στίγμα της δράσης μας»

Ο πρόεδρος των βετεράνων της Αναγέννησης Άρτας Δημήτριος Αραβανής με τη μπλε στολή,  εν μέσω Δημήτρη Σιακούφη και Γιώργου Παπαποστόλη. Στο άκρο αριστερά ο προπονητής Γιώργος Λαβδάριος
Ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων της Αναγέννησης Άρτας Δημήτρης Αραβανής, που ως διοικητικός τους υπεύθυνους παίρνει με τους συνεργάτες του στη διοίκηση άριστα για την δράση και την οργάνωση τους, μεταξύ άλλων μας επεσήμανε:

«Βασικός στόχος στη λειτουργία του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών της Αναγέννησης Άρτας, είναι αφ’  ενός μεν, η κοινωνική προσφορά, αφού με τη δράση μας, θα πρέπει να παίζουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και να βοηθάμε συνανθρώπους μας . Αφ’ ετέρου  όμως, φιλοδοξία μας είναι να ξυπνήσουμε μνήμες στους φιλάθλους της πόλης μας.  Μπορεί η Αναγέννηση να μη κατάφερε να αγωνιστεί  στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής, όμως πολλοί από τους άσους της αγωνίστηκαν σε  σωματεία, που έπαιζαν σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Και είναι τιμή μας να κάνουμε αγώνες για φιλανθρωπικό σκοπό και να δίνουμε την ευκαιρία στους φιλάθλους της πόλης μας, να  βλέπουν μεγάλους άσους του ποδοσφαίρου μας. Μετά λοιπόν τον αγώνα που δώσαμε την περασμένη Δευτέρα με τον Ολυμπιακό, φιλοξενούμε την ΑΕΚ.  Και ελπίζουμε να γίνει μια εξ ίσου όμορφη και επιτυχημένη σε όλα, άρα και σε προσέλευση θεατών, γιορτή.  Κατ αρχήν είναι τιμή για την πόλη μας, αλλά και για εμάς ως παλαίμαχους της  Αναγέννησης Άρτας, ότι  θα φιλοξενήσουμε τους βετεράνους της ΑΕΚ.  Άλλωστε δεν βλέπει κάθε ημέρα κάποιος άσους, που έχουν τιμήσει τόσο τη φανέλα με τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου στο στήθος, όσο και της Εθνικής Ελλάδος. Ποδοσφαιριστές, όπως οι Λάμπρος Γεωργιάδης, με τον οποίο μας συνδέει στενή φιλιά, αφού ήμασταν και συμπαίκτες και με τη δράση σου συνέβαλε ώστε να έλθουν οι βετεράνοι της ΑΕΚ στη Άρτα, Ντανιέλ Μπατίστα,  Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Γιώργος Βλαντής, που ανήκουν στη νεότερη γενιά , αλλά και οι Κώστας Νεστορίδης, Στέλιος Σεραφείδης,  Γιώργος Καραφέσκος, που είναι παίκτες σύμβολα για την ΑΕΚ, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Και επειδή ως Σύλλογος Βετεράνων της Αναγέννησης, είμαστε η ζωντανή ιστορία της ομάδος, που δεν διάγει και τις καλύτερες αγωνιστικά ημέρες της, επιδιώκουμε  να βοηθήσουμε ,και την ομάδα μας, αλλά και την πόλη μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνάει, Γι αυτό και επιδιώκουμε να φέρουμε μεγάλες ομάδες και να θυμάται πολλούς μεγάλους άσους , που τίμησαν ομάδες, οι οποίες έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, στον οποίο ελπίζουμε να μας βοηθήσει με την παρουσία του ο κόσμος, αφού θέλουμε τους φιλάθλους της Άρτας κοντά μας,  θα παίξουμε και με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, και θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του συμπαίκτη μας Βασίλη Ζυγουβέλη».

Οι τιμητικές διακρίσεις και οι αποστολές των ομάδων

Ο Ντανιέλ Μπατίστα, που παίρνει έπαθλο από τον αγώνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου, που είχε γίνει στις εγκαταστάσεις του, θα τιμηθεί σήμερα. Όπως και ο Λάμπρος Γεωργιάδης, που διακρίνεται δεξιά
Πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ, έχει προγραμματιστεί να γίνουν τιμητικές διακρίσεις και να απονεμηθούν πλακέτες σε άσους που τίμησαν την Αναγέννηση αλλά και την «Ένωση». Αρχικά τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Διονύσης Τσάμης, που «έκλεισε» την καριέρα του στην Αναγέννηση Αρτας.  Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και άρχισε τη μεγάλη ποδοσφαιρική του καριέρα στον Παναιτωλικό το 1967. Αγωνίστηκε σε 145 αγώνες Β΄  Εθνικής, έως το 1971, όταν μεταγράφηκε στην ΑΕΚ. Με την Ένωση έπαιξε 215 αγώνες έως το 1980. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα κύπελλο Ελλάδας, συμμετείχε στα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική Ελλάδας. Και την περίοδο 1983 πήγε στην Αναγέννηση Άρτας, στην οποία αγωνίστηκε 13 φορές. Την επόμενη  περίοδο, ανέλαβε και προπονητής της ομάδας.

Θα τιμηθούν επίσης ο Λάμπρος Γεωργιάδης, ο Ντανιέλ Μπατίστα, ο Στέλιος Σεραφείδης, ο Σύνδεσμος βετεράνων ποδοσφαιριστών ΑΕΚ ο αείμνηστος πρόεδρος της Αναγέννησης Γιάννης Μπανταλούκας και ο Κώστας Αμβρατζής.

Οι Γεωργιάδης, Μπατίστα, Στυλιανόπουλος, Βλαντής, Καρούσης, Ζήσης, Ζαρωτιάδης, που θα είναι στην αποστολή, ακούνε τις εντολές των εκλεκτόρων της ομάδος Γιώργου Καραφέσκου και Μιχάλη Σιμιγδαλά
Με την αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ, που θα αναχωρήσει  στις 9πμ της 24ης Ιουνίου από την Αγία Τριάδα Νέας Φιλαδέλφειας, εκτός από όσους προαναφέραμε αναμένεται να συμμετέχουν στην αποστολή και οι Μιχάλης Σιμιγδαλάς, Νίκος Σεβαστόπουλος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Μιχάλης Καρούσης, Χαράλαμπος Ζαρωτιάδης, Συμεών (Μάκης) Χατζής, Μιχάλης Πηθαρούλης, Δημήτρης Ζήσης, Θωμάς Λαγινάς, Λεωνίδας Δαδίτσος, Τάκης Παπαθεοδώρου, Άκης Χουλιάρας, Γιώργος Μουρίκης, Σταύρος Γεωργιάδης. Πιθανή και η εμφάνιση Γιώργου Κούτουλα και Μίμη Παπαϊωάννου. Και φυσικά με την αποστολή παρόν και το επίτιμο μέλος των παλαιμάχων της ΑΕΚ και εκπρόσωπος της διοίκησης του σωματείου Κώστας Μάρκου.

Με τους γηπεδούχους, θα αγωνιστούν μεταξύ άλλων και οι Βασίλης Χριστακης,(70χρονος τερματοφύλακας), Δημήτρης Βέτσιος, Ηλίας Μαγκακης, (αγωνίστηκε σε Παναργειακό- Παναυπλιακό), Πέτρος Υφαντής, Ηρακλής Στασινός,  Δημήτρης Σιακούφης Δημήτρης Νταλάκας (Παναχαϊκή), Γιώργος Σφύκας, Παναγιώτης Νίκου Γιώργος Παπαποστόλης,  Γιώργος Παπαμιχαήλ, Κώστας Στράτος, Αναστάσιος Νταλάκας, Ευστάθιος Παρράς, Κώστας Ρώσιος (τερματοφύλακας), Λακης Παρράς, Βαγγέλης Αναγνωστακης, Λεωνίδας Αθανασίου, Σωτήρης Καλόγηρος, Γιώργος Ψεύτης, Κώστας Κατσουλας, Γιάννης Πότσιος ,Τάσος Παπαχρήστος, Ανδρέας Κωσταδήμας, Δημήτρης Θώδης,  Μπέτσας Μαγκάκης, Ζάχος, Ι. Λάιος.

Η ομάδα των βετεράνων της Αναγέννησης Άρτας με πανό για τη αιμοδοσία, που είναι μια από τις κοινωνικές της προσφοράς στην περιοχή
Να σημειωθεί τέλος, ότι οι διοργανωτές, έχουν προγραμματίσει να δεξιωθούν τους επίτιμους καλεσμένους τους το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουνίου. Η αποστολή τν βετεράνων της ΑΕΚ, θα διανυκτερεύσει στη Φιλιππιάδα και θα αναχωρήσει για την Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουνίου 2017.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΗΣ SUPERLEAGUE

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ!

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ

Τρίβουν τα χέρια τους στον Ατρόμητο Κερατσινίου με Μπάμι

Χώρισαν μετά από 18 χρόνια Μπέος-Δαμιανάκη

Το χαμένο ταλέντο: «Γεμάτο» 90λεπτο σε επίσημο αγώνα μετά από 13 μήνες ο Σωτήρης Νίνης

Από το κακό στο χειρότερο ο Ολυμπιακός...

Συνελήφθη υπάλληλος πρακτορείου ΟΠΑΠ – Σκηνοθέτησε ληστεία για να δικαιολογήσει υπεξαίρεση

Δύο χρόνια απαγόρευση οδήγησης και 100 ώρες κοινωνική εργασία «έφαγε» ο Ρούνεϊ

Κούγιας για Πάους: «Μετράω μέχρι το χίλια...»

Πλάκωσε στο ξύλο τον Κούγια ο Μελισσανίδης

Προς αποκλεισμό από το Μουντιάλ η Εθνική (video)

Ο «τυφώνας» Στεφανίδη σάρωσε και στις Βρυξέλλες!