Το ποδόσφαιρο διασχίζει τα σύνοραΤο ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει σύνορα. Η μάλλον καλύτερα, ξέρει πώς να τα διασχίζει. Προς επιβεβαίωση, το παράδειγμα αρκετών ομάδων που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μιας χώρας διαφορετικής από την πατρίδα τους, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε μεγάλο σχετικό αφιέρωμα της ισπανικής εφημερίδας "Marca".
  
«Στα πρώτα χρόνια της ομάδας δεν μπορούσαμε να διασχίσουμε την άλλη πλευρά της κοιλάδας λόγω της χιονόπτωσης»,  λέει ο Ζορντί Ντελορέν, παράγοντας της Uni-Sportiva Bossost, ποδοσφαιρικής ομάδας από την Βάλεϊ που παίζει στη Γαλλία. Αυτό και τίποτα άλλο, είναι ο λόγος για τον οποίο η καταλανική Μποσόστ παίζει στο γαλλικό πρωτάθλημα. Και το κάνει από τότε που ο Μανουέλ Ουγκέ, ίδρυσε την ομάδα στη δεκαετία του 1920. Από τότε, εκτός από μια σύντομη περίοδο της δεκαετίας του εβδομήντα, έπαιζε πάντα στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Πολύ κοντά εκεί, στα Πυρηναία, υπάρχει η παρόμοια περίπτωση, της Ανδόρα, που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Καταλονίας. Οι Άλπεις, αιτία του «διαζυγίου».  Στην άλλη αυτή μεγάλη οροσειρά της Ευρώπης, υπάρχει μια κατάσταση πολύ παρόμοια με αυτή της Μποσόστ. Πρόκειται για την Κλεινβαρσέρταλ, που στην περίπτωσή της, ο μόνος τρόπος που μπορεί να εγκαταλείψει το ...σπίτι της είναι μέσω της Γερμανίας. Και λογικά η ομάδα παίζει στο γερμανικό πρωτάθλημα.
  
Και όπως στην περίπτωση της Ισπανίας, η Ελβετία δέχεται επίσης ομάδες από άλλες χώρες. Μπουσίγκεν και Καμπιονέζε αγωνίζονται στο ελβετικό πρωτάθλημα, αν και ανήκουν αντίστοιχα στην Γερμανία και την Ιταλία.

Αλλά δεν είναι οι μοναδικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Ελβετίας. Οι επτά ομάδες από το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν δεν έχουν δικό τους πρωτάθλημα, επομένως παίζουν σε εκείνο του γείτονά τους. Φυσικά, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν το αξίζουν. Η μόνη ελπίδα είναι μέσω του Κυπέλλου του Λιχτενστάιν, το οποίο τους δίνει δικαίωμα να παίξουν στο Europa League.
  
Μόνο τέσσερις ώρες από εκεί είναι πιθανώς η πιο γνωστή περίπτωση μιας ομάδας που παίζει στο πρωτάθλημα μιας άλλης χώρας. Αυτή είναι η Μονακό, καθώς το Πριγκηπάτο δεν έχει αυτόνομο πρωτάθλημα, αν και στην περίπτωσή της μπορεί πράγματι να αγωνιστεί στην Ευρώπη.
  
Η ιστορία της Ντέρι Σίτι και τα προβλήματά της σχετικά με τις συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν περάσει μέσα στις σελίδες της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ιδρύθηκε το 1928 και μέχρι το 1972 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου κέρδισε έναν τίτλο. Με την έναρξη των ταραχών λόγω θρησκευτικών διαφορών, η «καθολική» Ντέρι Σίτι, έπρεπε να μεταναστεύσει στην Ιρλανδία για να συνεχίσει να ανταγωνίζεται. Στην πραγματικότητα, η Ομοσπονδία του Μπέλφαστ, απέκλεισε την ομάδα. Ετσι η Ντέρι έγινε η πρώτη ομάδα που ...ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ο σύλλογος έχει κερδίσει 17 τίτλους.
  
Στο βρετανικό έδαφος υπάρχουν περιπτώσεις πιο γνωστές, όπως αυτές της Σουόνσι και της Κάρντιφ. Οι δύο ομάδες από την Ουαλία παίζουν στην Αγγλία επειδή μέχρι το 1992 στη χώρα τους δεν υπήρχε πρωτάθλημα. Αυτό εξηγεί επίσης και άλλες περιπτώσεις, όπως της Ρέξαμ και της Νιούπορτ που παρέμειναν στη χώρα υποδοχής. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αγγλικών ομάδων που παίζουν στην Ουαλία και τη Σκωτία. Στη Σκανδιναβία υπάρχουν δύο ομάδες της Φινλανδίας που δίνουν μάχη στις κατώτερες κατηγορίες της Σουηδίας. Δεν υπάρχουν πολιτικοί ή θρησκευτικοί λόγοι, αλλά πολιτιστικοί.

Η Ντέρι Σίτι, πρωταθλήτρια  σε  Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία,  δεν είναι η μόνη περίπτωση μιας ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο σε δύο διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία και η Ουγγαρία ανάγκαζαν τους συλλόγους να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της χώρας τους. Το 1938, οι Ναζί δημιούργησαν την Gauliga Ostmark, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της κατεχόμενης Αυστρίας. Η Ραπίντ Βιέννης ήταν η πιο επιτυχημένη, κερδίζοντας την προκάτοχό του γερμανικού Κυπέλλου και του πρωταθλήματος, Tschammerpokal. Από την άλλη πλευρά, στην Ουγγαρία, με την προσάρτηση της Ρουμανίας το 1940, η Οράντεα στην Ουγγαρία, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα.
      
Στα Βαλκάνια υπάρχει το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα που μαστίζεται από πόλεμο και κοινωνικές εντάσεις. Αλλά και στο ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τρέπτσα αγωνίζεται στο σερβικό πρωτάθλημα. Όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμα ενιαία, η Tρέπτσα ήταν η ομάδα της πόλης της Μιτροβίτσα, μετά το διαχωρισμό της επικράτειας, οι Κοσοβάροι οπαδοί της ομάδας την διεκδίκησαν ως δική τους. Οι Σέρβοι έκαναν το ίδιο. Η Moκγκρα Γκόρα είναι μια άλλη ομάδα των Κοσσοβάρων που παίζει στη Σερβία.

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο πρωταθλήματα, αλλά μόνο το ένα, αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναγνωρίζεται από την UEFA. Και εδώ παίζουν η Ανόρθωση Αμμοχώστου και ο Εθνικός Αχνας, δύο ομάδες από πόλεις που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Η Σερίφ Τίρασπολ εξακολουθεί να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας, έχοντας κερδίσει πέντε από τα τελευταία έξι πρωταθλήματα της χώρας αυτής, ενώ παλαιότερα συμμετείχε στο ρουμανικό πρωτάθλημα.
  
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η περίπτωση της Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαμάχη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαιτζάν, αναγκάζουν την Καραμπάχ στην εξορία του Μπακού. Τώρα παίζουν εκεί, κερδίζουν πρωταθλήματα και παίζουν σε ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά δεν ξεχνούν το σπίτι τους.

Παρόμοιες καταστάσεις βρίσκονται και εκτός Ευρώπης, στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Αφρική, η Ζενές, από την πρώην ισπανική αποικία της Δυτικής Σαχάρας, ανταγωνίζεται στην ελίτ του Μαρόκου. Στις ΗΠΑ αγωνίζονται  ομάδες από τον Καναδά. Το κίνητρο είναι απλό. Η Major League, η το περίφημο MLS. Επιπλέον, η Πουέρτο Ρίκο FC παίζει στις ΗΠΑ. Η Μπρουνέι DPMM παίζει στη Σιγκαπούρη για αθλητικούς λόγους, αφού μέχρι το 2009 ήταν στη Μαλαισία. Η Ουέλινγκτον Φοίνιξ στη Νέα Ζηλανδία όχι μόνο αγωνίζεται σε μια άλλη χώρα, την Αυστραλία, αλλά και σε μία  άλλη Ομοσπονδία, δεδομένου ότι οι Αυστραλοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ωκεανία, για αθλητικούς λόγους και να παίζουν με τις ασιατικές ομάδες.

Το Ισραήλ το έκανε για πολιτικούς λόγους, λόγω της κατάστασης με τους Άραβες, από την πλευρά τους, το Σουρινάμ, η Γουιάνα και η γαλλική Γουιάνα βρισκόταν πάντοτε στο CONCACAF ενώ πλέον βρίσκονταν στην περιοχή CONMEBOL.

Πολιτιστικό ζήτημα σε αυτή την περίπτωσή.  Ετσι κι αλλιώς, όποιος και να είναι ο λόγος, «δανεισμένος» από την πολιτική, την οικονομία, την γεωγραφία ή τον πολιτισμό, το ποδόσφαιρο δείχνει ικανό να διασχίσει τελικά τα σύνορα, παραμερίζοντάς τα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΗΣ SUPERLEAGUE

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ!

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ

Τρίβουν τα χέρια τους στον Ατρόμητο Κερατσινίου με Μπάμι

Χώρισαν μετά από 18 χρόνια Μπέος-Δαμιανάκη

Το χαμένο ταλέντο: «Γεμάτο» 90λεπτο σε επίσημο αγώνα μετά από 13 μήνες ο Σωτήρης Νίνης

Από το κακό στο χειρότερο ο Ολυμπιακός...

Έδιωξε Χάσι ο Μαρινάκης - Με Νικοπολίδη στο Τορίνο ο Ολυμπιακός

Συνελήφθη υπάλληλος πρακτορείου ΟΠΑΠ – Σκηνοθέτησε ληστεία για να δικαιολογήσει υπεξαίρεση

Δύο χρόνια απαγόρευση οδήγησης και 100 ώρες κοινωνική εργασία «έφαγε» ο Ρούνεϊ

Κούγιας για Πάους: «Μετράω μέχρι το χίλια...»

Πλάκωσε στο ξύλο τον Κούγια ο Μελισσανίδης

Προς αποκλεισμό από το Μουντιάλ η Εθνική (video)